0
Сихівський кухар

Трохи історії, такої ж насиченої, як штолен ...

news icon
А зараз я розповім Вам докладнє...

Шановні друзі, відвідувачі сайту, споживачі і таке інше!

Ви вже дивились у вікно нині?
І що Ви там побачили?! Та фест вам кажу — ніц а ніц ви там не побачили, хіба тіко мряку, мжичку, калюжі, поокреме листя на деревах, яке тріпочеться від вітру та й по всьому. Єдине бажання — залізти під теплу ковдру, прихопивши з собою кота. Але я вам зараз підійму настрій: ще трохи — і РІЗДВО! Сніжок, мороз, гуляння, ярмарки, кава, чай, глінтвейн і решта
смаколиків! Про один такий зара вам вповім, же би ви знали, де файно пристроїти ваші форси. Або пеньондзи. Хулєра, гроші.

Ви обов'язково мусите купити Штолена. Або КрістШтолена.
То так наші брати-німаки (чому брати — тому, що хто не москаль, той нам і брат!) називають свою традиційну німецьку різдвяну випічку.
Найпоширеніший різновид штоленів із начинкою з родзинок та цукатів, хоча попитом користуються також рецепти з маком, горіхами або марципаном. Штолен готують із здобного дріжджового тіста, хоча я грішу штоленами і на заквасці, тоді потрібно дотримуватися певних пропорцій. І до хулєри напхати його вершковим маслом! Зрозуміло, що кожен пекар має свій рецептурний склад приправ та прянощів, які надають штоленам різних пекарень особливого смаку. Після випічки штолен просочують розтопленим вершковим маслом та посипають цукровою пудрою.

Штолени випікають заздалегідь, за три-штири тижні до Різдва, у прохолодному місці можуть зберігатися декілька місяців. Так, же би ви знали, єдин такий штолен вже зберігається понад 140 років в Штатах! Не то, шо нема кому його їсти, а просто так сі стало. Буде цікаво — запитайте, я розповім докладнє. А зараз трохи історії, і не прісної, як маца, а, власне, такої ж насиченої, як штолен.

 Штолен своєю формою та білим кольором повинен був «нагадувати» загорнутого у пелюшки Христа-немовляти. Вперше штолен письмово згадувався у 1329 році у Наумбурзі на Заале як різдвяне підношення місцевому єпископу. Нє, ну ви ся тіко подивіт — і тоді вже була корупція, хай йому грець! Тоді штолен споживали у різдвяний піст, тому дріжджове тісто готувалося на воді з додаванням ріпакової олії. Смак такого штолену не подобався німецьким шляхтичам. Але один німецький барон гостював на Різдво у Львові на Зоммерштайнгофі у свого приятеля, і був щиро здивований іншим смаком штолена. Бо наші німаки з Замарстинова (то тепер так називається Зоммерштайнгоф) на дух не переносили ріпакову олію і вирішили поліпшити рецепт вершковим маслом (точно не обійшлося без якогось хлопаки з Сихова, бо німаки все ж нація дисціплінована, мільдує слухняно, і не ламали би просто так перепису, то їх точно хтось намовив — і точно сихівчанин, бо на Сихові і не таке траплялося — хоч і не все є записане!)

Через те у середині XV століття саксонський курфюрст Ернст та його брат герцог Альбрехт звернулися до Папи Римського Миколая V із проханням скасувати заборону на використання вершкового масла, проте отримали відмову. І знаєте чого — бо тра було прислати Папі масляного штолена на пробу, а не займатися витрачанням паперу. Лише у 1491 році Папа Інокентій VIII у своєму бреве, відомому як «масляне»,  дав згоду на заміну ріпакової олії на вершкове масло при приготуванні штолену, але з умовою «покаяння» у формі фінансової підтримки будівництва Фрайберзьского собору — ну чисто Сихівський принцип: хлопці, ви нам зробіт, а ми вам за те - щось, колись, та не бійтесі!.. Отже можна сказати, що до створення сучасної рецептури штолена Папа Римський долучився також. За переказами, ідея додати у різдвяний штолен поживні складники — фрукти та горіхи — спала придворному пекарю Генріха Драздо з Торгау. «Драздовський штоллен» користувався попитом по всій Саксонії.

Дрезденський штолен — найбільш відомий різновид цієї випічки— вперше згаданий у 1474 році у рахунку, виставленому дрезденському двору. З 1500 року дрезденський штолен почали регулярно продавати на Штрицельмаркті — різдвяному ярмарку у Дрездені. З 1560 року серед дрезденських пекарів існує традиція передавати владним князям величезні різдвяні кекси (штолени) вагою в 36 фунтів. У 1648 році дрезденські пекарі домоглися того, що на цьому ярмарку стали продавати виключно штолени, виготовлені у Дрездені.

Минулого року і я був на Дрезеденському Різдвяному ярмарку. І привіз відтам штолена. А потім і свої зробив. Які і розбіглися по дуже вузьких колах. Цього року коло мусе стати завширшки з Арена-Львів, або, принаймні, як площа Ринок.

Тому не встидайтесь, замовляйте, коштуйте і замовляйте ще і намовляйте своїх друзів, близьких, родичів купити Різдвяний Штолен від Сихівського кухара!!! Смачного! І з Різдвом Христовим!

Нові статті